۱۳۹۰ بهمن ۲۹, شنبه

جلسه تخصصی نمایندگان گروه تماس کشورهای عضو کنفرانس اسکان مجدد پناهندگان



1390/11/25 سه شنبه
جلسه تخصصي نمايندگان گروه تماس كشورهاي عضو كنفرانس اسكان مجدد پناهندگان افغاني ساكن ايران با مسئولين ذيربط موضوع در وزارت كشور ج.ا.ا
در اين ديدار كه صبح روز دوشنبه 24/11/90 در محل اداره كل امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور برگزار شد آقايان ماگنوس ورنستد سفير سوئد و نمايندگان سفارتخانه هاي كشورهاي ژاپن، نروژ ، برزيل ، استراليا، فنلاند، آلمان حضور داشتند.
 به گزارش روابط عمومي اداره كل امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور در اين نشست كه در خصوص اسكان مجدد پناهندگان صورت گرفت، سيدمحمد تهوري مشاور وزير و مديركل امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور ضمن خوشامدگويي به مدعوين ابراز داشتند تلاشهاي كشورهاي ميزبان اسكان مجدد درخصوص پناهندگان قابل تقدير است اما به نسبت كثرت حضور پناهندگان در ايران بسيار ناچيز است، براي مثال مجموعه پناهندگاني كه در سال گذشته توسط كشورهاي ميزبان در بحث اسكان مجدد مورد پذيرش قرار گرفتند بالغ بر 2000 نفر ميباشد در صورتي كه تنها مواليد پناهندگان در سال گذشته در ايران بيش از 42 هزار نفر بوده است.
ايشان در ادامه اظهار داشتند انتظار ما اين است كه سهميه اسكان مجدد از ميان اقشار آسيب پذير و بويژه بيماران نيازمند درمان و صعب العلاج افزايش قابل توجهي يابد.
در ادامه اين جلسه آقاي ورنستد سفير سوئد، ضمن تاييد مباحث مذكور اظهار داشت فرايند پذيرش پناهندگان براي اسكان مجدد در ديگر كشورها بسيار پيچيده و مستلزم فراگيري زبان و انتقال فرهنگ ميباشد، ايشان همچنين عنوان كردند موضوع اصلي در خصوص پناهندگان در نهايت بازگشت آنان به موطن اصلي شان است .
پس از سخنان سفير سوئد آقاي دويل رئيس دفتر كميسارياي عالي سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در جمهوري اسلامي ايران اظهار داشتند تلاشها و مساعدت هاي اين گروه نه تنها در خصوص اسكان مجدد بلكه براي كمك به بازسازي افغانستان نيز بسيار موثر است و اعضا مي توانند منعكس كننده خواسته هاي گروه براي جذب همكاري ساير كشورها براي مشاركت فعال در كنفرانس بين المللي باشند كه در اوايل سال آينده به منظور پذيرش و اسكان مجدد پناهندگان تشكيل مي شود.
در خاتمه نشست آقاي تهوري ضمن تاكيد بر اين نكته كه تمام بار سنگين پناهندگان افغان بر دوش كشور ايران به عنوان ميزبان و همسايه افغانستان است خاطر نشان كرد ما از كشورهاي عضو گروه انتظار داريم علاوه بر افزايش فعاليت خود در اين رابطه، بعنوان كشورهايي كه درگير در امر پناهندگان مي باشيد تلاشهاي لازم را براي بسيج امكانات براي زيرساخت هاي كشور افغانستان ، در جهت بازگشت پايدار پناهندگان به كشورشان با توجه به كنفرانس بين المللي كه در اين راستا برگزار خواهد شد بعمل آورند.


1390/11/18 سه شنبه
برگزاري دومين اجلاس توجيهي در خصوص كنفرانس بين المللي راه حل هاي راهبردي براي پناهندگان افغان درمورد حمايت از بازگشت داوطلبانه ، ادغام مجدد پايدار و مساعدت به كشورهاي ميزبان ( هجدهم بهمن ماه - تهران )
بنا بر گزارش روابط عمومي اداره كل امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور دومين نشست توجيهي كنفرانس مذكور صبح امروز در سالن اجتماعات اداره كل يادشده با حضور رؤساي دفاتر نمايندگي سازمان ملل متحد ، سفرا، نمايندگان ديپلماتيك كشورهاي سوئد  برزيل  استراليا –اتريش  بلغارستان  بلژيك -دانمارك  جمهوري چك  ايتاليا  امارات متحده عربي  ازبكستان– تركيه  جمهوري اسلواكي  روماني- آلمان  ژاپن –فرانسه  مجارستان  مكزيك  مصر –آفريقاي جنوبي ، سازمان كنفرانس اسلامي مقيم تهران ، سازمانهاي مردم نهاد ( NGOها) و نمايندگان برخي از وزارتخانه ها ونهادهاي دولتي و غيردولتي داخلي برگزار گرديد.
درآغاز به كار اين نشست سيدمحمدتهوري ، مشاوروزير ومديركل امور اتباع ومهاجرين خارجي وزارت كشور ، برنارد دويل ، رئيس دفتر نمايندگي كميسارياي عالي سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در ايران ضمن تشريح اهداف برگزاري آن براهميت حضور فعال و پررنگ جامعه جهاني بخصوص اعضاء حاضر درجلسه در كنفرانس بين المللي راه حل هاي راهبردي براي افغانستان كه در ارديبهشت ماه سال آينده در كشور سوئيس برگزار خواهدشد اشاره وبر تداوم گسترش فعاليتها بويژه درزمينه هاي توسعه در داخل افغانستان تاكيد كردند.
در ادامه  نشست تعدادي از مدعوين نظرات و ديدگاههاي خود را پيرامون موفقيت هرچه بيشتر و بهتر كنفرانس آتي ارائه و بر تلاشها براي كمك و مساعدت به امر بازگشت داوطلبانه ، ادغام محلي و اسكان در كشورهاي ثالث پناهندگان افغاني تاكيد نمودند.

۱۳۹۰ بهمن ۱۶, یکشنبه

رایزنی سفارت افغانستان و شخص سفیر با مقامات ایرانی پیرامون صدور پاسپورت در خاک ایران!


1390/11/16 يكشنبه
ديدار سفير افغانستان در جمهوري اسلامي ايران با مشاور وزير و مديركل امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور
در اين ديدار كه صبح روز يكشنبه 16/11/90 با حضور نماينده وزارت امورخارجه در محل اداره كل امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور انجام شد آقايان مومند سركنسول و ارساري وابسته وزارت مهاجرت نيز آقاي دكتر عبيداله عبيد سفير كبير جمهوري اسلامي افغانستان در ايران را همراهي مي كردند.
بنا به گزارش روابط عمومي اداره كل امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور در اين ديدار موضوع نحوه صدور گذرنامه براي اتباع افغاني غيرقانوني شركت كننده در طرح سرشماري غيرمجازين مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.
سيدمحمد تهوري در ابتداي اين ملاقات ضمن خيرمقدم به دكتر عبيداله عبيد و همراهان وي ،با برشمردن رئوس سياست هاي جاري ايران مبني بر قانون مند نمودن حضور اتباع افغاني در كشور، هدف از طراحي و اجراي مراحل مختلف طرح ساماندهي و به تبع آن سرشماري را ورود و اقامت عزت مندانه اتباع كشور افغانستان اعلام و ابراز داشتند كه برابر اوامر موكد وزير محترم كشور ، جمهوري اسلامي ايران آمادگي كامل دارد ضمن تكميل مراحل مختلف طرح ساماندهي در امر صدور گذرنامه سهل و اسان براي اتباع افغانستاني از سوي سفارت افغانستان مساعدت و همكاري لازم را با آن سفارت داشته باشد.
در ادامه اين ديدار آقاي دكتر عبيداله عبيد نيز ضمن تشكر و قدرداني فراوان از اقدامات جمهوري اسلامي ايران بويژه وزارتين كشور و امور خارجه در امر ساماندهي اتباع غيرمجاز افغاني به برشمردن موانع و مشكلات اداري اجرايي در چاپ و توزيع گذرنامه پرداخته و اظهار داشتند كه با تلاش سفارت راه حلهاي مناسبي براي رفع موانع و بهبود اوضاع پيش بيني شده كه اميدواريم از مشكلات جاري بوجود آمده كاسته شود.
آقاي تهوري نيز ضمن ابراز اميدواري به رفع مشكلات و تاكيد بر پيشنهادات راه گشاي آقاي دكتر عبيد به ذكر اين نكته پرداختند كه اتباع افغانستاني داراي برگه بازگشت حق خروج از محدوده استاني محل سكونت را نداشته و فراخواني آنان براي سفر به تهران به منظور مراجعه به سفارت مغاير با قوانين و مقررات خارجي مربوط به اتباع خارجي است و نيروي انتظامي موظف به دستگيري و اخراج اين قبيل افراد مي باشد.
طرفين در خاتمه اين ملاقات توافق نمودند تا صدور گذرنامه يكشنبه 23/11/90 در استانهاي محل سكونت اتباع افغانستاني متاهل داراي برگ بازگشت با فراخوان تدريجي و باتوجه به ظرفيت صدور گذرنامه انجام پذيرفته و حتي الامكان تلاش گردد كه اين اقدامات مربوط به ثبت نام و اخذ مدارك لازم براي صدور گذرنامه با هماهنگي و همكاري سفارت افغانستان تا پايان اسفندماه سال جاري پايان يابد.
همچنين به منظور جلوگيري از اتلاف وقت ، هزينه و تردد بين استاني اتباع افغانستاني مشمول اين توافقات مقرر گرديد زمان و مكان مراجعه اتباع موصوف براي ثبت نام و تحويل مدارك مورد نياز براي تشكيل پرونده صدور گذرنامه در اولين فرصت ممكن از سوي دفاتر امور اتباع و مهاجرين خارجي استانهاي محل سكونت اين قبيل افراد اعلان عمومي گردد.
------------------------------------
یادداشت سردبیر:
آنچه که نتیجه می شود چیزی جز عدم برنامه ریزی در یک کار کلان کنسولی می باشد که  از سوی سفارت مشاهده شده است در حالی که این اتباع که از سایر استانها به تهران آمده فاقد وجاهت قانونی تردد می باشند. مجبور به حضور در محل سفارت شده اند و دوستان ایرانی برای اینکه ترافیک خیابانها را کم نمایند مجبور به بازداشت آنها هستند.جدای اینکه صدور یک میلیون گذرنامه برای مهاجرین چه مشکلاتی را به همراه خواهد آورد اگر برنامه ریزی نشود. خبر دیگری هم داشتیم که ذکر نشد و آن اینکه محترم عبید امروز یکشنبه با جمعی از متنفذین محلی مهاجرین دیدار داشته تا از آنها در زمینه چند و چون این طرح مساعدت و همفکری درخواست نماید.
در حالی که آنها مجبور بودند در فرصت چند ساعته فکر کرده و نظر دهند. بازهم جای شکرش باقی است و از جناب سفیر تشکر می کنیم.
امروز در گذری که به سفارت داشتیم جویای اوضاع شدیم و گفتن که فعلا برای استان اصفهان پاسپورت می دهند ونوبت تهرانی ها نرسیده است.
خداکند همانطور که اعلام شد اطلاع رسانی به موقعی در این رابطه صورت پذیرد تا کسی جا نماند. با این طرح مبهم که قبل از سررسید برگه ها به پایان می رسد یعنی امسال تمام می شود در حالیکه مهلت برگه های متاهلین برای سال دیگر هست.

صدور روادید داخل خاک ایران برای اتباع افغانی؟


بالاخره ایران مجبور شد طرح صدور ویزا در داخل ایران را اعلام نماید
با توجه به پروتوکل امضاء شده توسط نمایندگان مجلس افغانستان(محقق) با دولتمردان ایران، مراجع ذیصلاح تاکنون از وجود چنین پروتوکلی سرباز زده بودند و منکر چنین طرحی بودند. تا اینکه فشارها بر دولت افزون شد و اینک اداره کل اتباع خبر می دهد که فقط تا پایان سال جاری مهلت این طرح بوده است و ابهامات فراوان ما کل خبر را برای شما نشر می کنیم تا خودتان قضاوت کنید.
------------------------------------------------------------
1390/11/15شنبه
سردرگمي و ازدحام اتباع افغاني شركت كننده در طرح شناسايي غيرمجازين مقابل سفارت افغانستان در تهران
مصاحبه با مديركل امور اتباع و مشاور وزير كشور پيرامون موضوع فوق
سيدمحمد تهوري مشاور وزير و مديركل امور اتباع و مهاجرين خارجي در پاسخ به اين سئوال كه اخيراً و به خصوص طي 10 روز گذشته صفوفي متراكم از اتباع افغاني در مقابل سفارت اين كشور تشكيل مي‏شود كه موجب بي نظميهائي در ترافيك و آمد و شد مردم و خودروها شده است.بنا به گفته مراجعين قرار است به افرادي كه در طرح سرشماري سال گذشته شركت نموده اند ،گذرنامه داده شود تا متعاقباً براي آنان در ايران رواديد صادر شود،آيا شما به عنوان متولي ساماندهي اتباع خارجي از اين موضوع مطلع هستيد گفت:
در پي درخواست نمايندگان محترم مجلس افغانستان از مقامات ارشد كشور در مرداد ماه سالجاري مبني بر صدور روايد براي خانوارها در داخل كشور و موافقت مسئولين محترم، در اجراي دستور مقرر گرديد آندسته از اتباع افغاني غير قانوني كه در طرح سرشماري بصورت خانواري ثبت نام شده اند در داخل كشور ساماندهي شوند . اساس ساماندهي نيز بر پايه صدور رواديد سه ماهه در گذرنامه و سپس تمديد رواديد صادره به مدت 9 ماه برنامه ريزي شده است.
ليكن سفارت افغانستان در خصوص نحوه و چگونگي هماهنگي غير از ارائه چند پيشنهاد كه مورد موافقت قرار نگرفت ،هماهنگي به خصوصي با وزارت كشور معمول نننموده است.لذا گسيل اتباع افغاني مخاطب طرح از ساير استانها به تهران غير قانوني بوده و در صورت مشاهده نسبت به اعمال قانون اقدام خواهد شد.ضمن اينكه بطور قطع گذرنامه آندسته از افرادي كه از ساير استانها بصورت غير قاانوني به مركز آمده اند براي صدور رواديد واجد اعتبار نخواهد بود و آيندسته از افراد براي دريافت رواديد بايد به نمايندكي هاي جمهوري اسلامي ايران در افغانستان مراجعه نمايند.
ايشان در خصوص اينكه وزارت كشور براي صدور گذرنامه افراد فوق يك ضرب العجل زماني اعلام نموده و مقامات افغان نيز در صدد تمديد آن هستند.آيا برنامه اي براي اين روند دارد نيز اشاره داشتند:
درخواست صدور رواديد بر روي گذرنامه اتباع افغاني غير قانوني شركت كننده در طرح سرشماري در مرداد ماه اعلام و مورد موافقت قرار گرفت.از همان زمان نيز مكررا به مقامات افغاني در ايران و افغانستان در مورد فرصت زماني موافقت مزبور تا پايان سالجاري تاكيد گرديد. اخيراً در هفته گذشته در ملاقات با وزير محترم امور مهاجرين افغانستان نيز بر فرصت زماني موصوف مجددا تاكيد شد.اين در حالي است كه ما براي تسهيل در امر صدور گذرنامه به مقامات افغانستاني پيشنهاد چاپ فوري و يكماهه يكميليون چلد گذر افغانستان در ايران را ارائه داده بوديم كه مقامات مزبور بنا به دلائلي نپذيرفتند و به كشور ديگري سفارش چاپ دادند.
مع الوصف چون اين نوع اقدامات در اين سطح مسلماً نياز به برنامه دارد .لذا زمان اعلام شده در پايان سالجاري قطعي بوده و پس از آن خانوارهاي ثبت نام شده در مهلت سر رسيد برگه بازگشت بايد لزوماً كشور را ترك نمايند و چنانچه مايل به دريافت رواديد و اقامت يكساله قانوني در ايران باشد به نمايندگي هاي ما در افغانستان مراجعه نمايند.
وي در پاسخ به اينكه وزارت كشور برنامه اي براي هماهنگي با سفارت افغانستان در جهت توزيع به هنگام گذرنامه بين افراد موصوف در دست اجرا دارد نيز پاسخ دادند:
بله طرحهائي بوده كه از طريق وزارت امور خارجه و نيز در مذاكرات با مقامات سفارت و وزارت امور مهاجرين به آنان ارائه شده است كه تا كنون پاسخي دريافت نشده است.
با توجه به اينكه برنامه صدور گذرنامه در ايران براي مخاطبين طرح و سپس صدور رواديد صرفاً اختصاص دارد به افغاني هاي ثبت نام شده خانواري ،در مورد مجردين چه برنامه اي تدوين و يا اجراء شده است؟
افراد ثبت نام شده مجرد داراي برگه بازگشت طبق روال جاري از طريق يكي از دو مرز ميلك و دوغارون به افغانستان بازگشت مي نمايند كه تا كنون حدود 160 هزار نفر از آنان كشور را ترك نموده اند. اين افراد در صورت تمايل به ورود و اقامت قانوني در ايران، طبق برنامه ريزي كه البته با دشواريهياي متعدد صورت گرفته بر اساس محل تولد به نزديكترين نمايندگي جمهوري اسلامي ايران مراجعه مي نمايند. مراجعين در همان روز مراجعه روايدي با سه ماه اعتبار و بدون الزام مسافرت با هواپيما كه قبلاً از شروط صدور روايد بود ،دريافت مي نمايند.اين افراد پس از ورود به ايران به پليس مهاجرت و گذرنامه استان محل ثبت نام اوليه مراجعه و رواديد آنان به مدت 9 ماه تمديد مي شود كه تا كنون براي حدود 20 هزار نفر از افراد دارند روايد اين اقدام صورت پذيرفته است.
ايشان در پاسخ به اين سئوال كه آيا اين فاصله آماري 160 هزار نفر خروجي و 20 هزار نفر ورودي دليل خاصي دارد ابراز داشتند:
البته بخشي از آنان تمايل به ورود و اقامت در ايران ندارند. اما بنا به اطلاعات واصله گويا يكي از مهمترين دلائل وجود مشكلاتي در دريافت گذرنامه در داخل افغانستان است كه اين نكته نيز به مقامات وزارت مهاجرت افغانستان مكررا ياداوري شده است.زيرا امكان ورود قانوني به كشور به عنوان يكي از شيوه هاي مقابله با قاچاق مذموم و ضد انساني اتباع افغاني با تلاشهاي جمهوري اسلامي ايران فراهم شده است .اما انجام اين اقدام مستلزم تلاش دولت افغانستان براي ايجاد تسهيلات مربوط به صدور گذرنامه نيز مي شود كه اميدواريم اقدامات جدي و موثري معمول شود.